Bij een ongeval met 50 kilometer per uur zonder veiligheidsgordel, zul je vanaf de vierde verdieping zoiets als een val raken. De bereikte krachten zijn ongeveer dertig keer uw eigen lichaamsgewicht. Voor mij reden genoeg om ons kind met een geschikt kinderzitje zo goed mogelijk te beschermen tegen de gevolgen van een auto-ongeluk.
Ons eerste kinderzitje was een babyzitje van de normgroep 0+.
Dergelijke zitjes zijn te gebruiken vanaf de geboorte tot een maximum gewicht van 13 kilo of een leeftijd van 18 maanden. U moet overstappen op een groter kinderzitje zodra het hoofd van het kind over de bovenrand van het babyzitje steekt. Het is minder tragisch als de benen van het kind uitsteken en de rugleuning raken. Onze Erik is nu bijna tien maanden oud en zijn hoofdje zit bijna gelijk met de rand van het babyzitje. Hoog tijd dus om na te denken over de aanschaf van een nieuw kinderzitje.
Er zijn ook normen voor kinderzitjes
Sinds 2008 zijn in de hele EU alleen veiligheidssystemen officieel goedgekeurd die minimaal voldoen aan de testnorm ECE R 44/03 of ECE R 44/04. Andere stoelen mogen niet meer worden gebruikt in motorvoertuigen. De bijbehorende ECE-testzegel wordt meestal aan de achterkant of onderkant van de stoel geplakt. De oranje sticker geeft informatie over de categorie en gewichtsklasse van de stoel, de testnorm, het goedkeuringsmerk en de fabrikant. De eerste twee cijfers van het goedkeuringsnummer geven ook de revisiestatus aan, die ten minste 03 of beter 04 moet zijn. Sinds 2013 is er ook de ECE R 129-norm, die de zogenaamde I.Size-kinderzitjes regelt, d.w.z. kinderveiligheidssystemen met geïntegreerde universele ISOFIX. Om de compatibiliteit tussen de auto en het kinderveiligheidssysteem te garanderen, moeten de stoelen in de auto worden gemarkeerd als “I-size ready”. De ECE R 129-norm geldt parallel aan de vorige ECE R 44 en vervangt deze niet. Oudere standaard kinderzitjes kunnen dus gewoon gebruikt blijven worden.
Checklist voor het kiezen van een kinderzitje
Los van het feit dat het zitje aan een geldige norm moet voldoen, is de vuistregel dat het kind, het zitje en de auto in elkaar moeten passen. Een veiligheidssysteem moet goedgekeurd zijn voor het betreffende voertuig en vooral geschikt zijn voor wat betreft de autostoel, hoofdsteun en gordel. Bovendien hangt het sterk af van het gewicht van het kind. De leeftijdsinformatie is echter alleen bedoeld als richtlijn. In ECE R 44 worden veiligheidssystemen op basis van het lichaamsgewicht van de kinderen onderverdeeld in vijf klassen, van 0 (minder dan 10 kilo tot ca. 9 maanden) tot III (22 tot 26 kilo, ca. 6 tot 12 jaar) . Veel stoelen hebben ook een zogenaamde ISOFIX-beugel. Bij dit houdersysteem worden twee gestandaardiseerde beugels in het voertuig en geschikte “grijparmen” op de stoel gebruikt. Het wordt daarom zonder veiligheidsgordel vastgemaakt. Dit vereenvoudigt de montage van het kinderzitje aanzienlijk en installatiefouten worden tot een minimum beperkt. Als een stoel met ISOFIX is geselecteerd, moet ervoor worden gezorgd dat alle voertuigen waarin de stoel wordt gebruikt, in de lijst met voertuigtypen staan. Anders moet ervoor worden gezorgd dat de stoel indien nodig ook met de gordel kan worden vastgemaakt.
Het kinderzitje moet …
- voldoen aan een geldige norm.
- goedgekeurd zijn voor het betreffende voertuig.
- Past qua stoel, hoofdsteun en gordelgeleider / lengte in de auto.
- geschikt zijn voor het gewicht van het kind.
- Zo ontworpen zijn dat de gordel nauwsluitend tegen het lichaam zit, zelfs als het kind beweegt (max. Een handbreedte aan lucht).
- toch het kind in staat stellen relatief comfortabel te zitten.
- vrij zijn van schadelijke stoffen.
- Zorg indien mogelijk voor een wasbare hoes.
- Het kind vindt het ontwerp misschien ook leuk. Een stoel die door kinderen en ouders vaak erg mooi gevonden wordt is de Hema autostoel.
Het wordt ten zeerste aanbevolen om de stoel te testen in alle voertuigen waarin deze wordt gebruikt voordat u deze aanschaft. Zo kom je er snel achter of hij stevig zit en eenvoudig te monteren is. Het laat ook snel zien of er na installatie nog voldoende ruimte is voor andere passagiers of kinderen.