Friet

Ook knapperige zoete aardappelfrietjes zoals die van de frituur haal je thuis in de heteluchtfriteuse. Hier vertel ik je twee ongecompliceerde basisrecepten en een heerlijke variatie. Makkelijk te doen in de Airfryer en met weinig olie! Spring direct naar het recept!

Ik ben zelfs nog kritischer over zoete frietjes dan over normale frietjes. Ze moeten de perfecte consistentie hebben van knapperige schaal en zachte kern. Dit kan meestal alleen als er voldoende olie in de friteuse zit. Ik hou gewoon niet van frituren. Zoveel vet en afgezien daarvan stinkt het dagenlang. En dus besloot ik om de lekkerste zoete frietjes te toveren in de Airfryer. Dus je hebt een heteluchtfriteuse? Zorg ervoor dat u het uitprobeert!

Ik gebruik overigens dit model: Philips Airfryer, dat wordt over het algemeen gezien als de beste airfryer. Als u overweegt een nieuwe te kopen en de ruimte heeft, moet u zeker een van de grotere Airfryers nemen. Ik merk vaak dat mijn toestel qua capaciteit tegen zijn limieten aanloopt: Philips Airfryer XL of Philips Airfryer XXL. Er zijn verschillende manieren om het te maken en ik heb ze allemaal geprobeerd met een bosje zoete aardappelen.

Daarom kan ik je vandaag vertellen over mijn favoriete bereiding. Momenteel hebben we regionale zoete aardappelen, die ik van harte kan aanbevelen. Alles hangt natuurlijk af van het soort zoete aardappel en het zetmeelgehalte. Zorg er daarom voor dat u uitprobeert wat het beste voor u werkt en wat het beste smaakt. Overigens heb ik nog andere heerlijke recepten voor de Airfryer: Airfryer-recepten op de blog.

De zoete aardappelfrietjes klaarmaken

Ik verwacht een middelgrote tot grote zoete aardappel per persoon per portie. Hij weegt ongeveer 350 tot 400 g. Schil de zoete aardappel grondig en snijd deze in stokjes van ongeveer 1 à 1,5 cm breed, in de vorm van frites. Deze eetstokjes worden nu in een grote kom geplaatst, afgedekt met koud water en vervolgens 30 minuten laten rusten. Daarna worden ze door een zeef uitgeschonken en uitgespreid op keukenpapier of nog beter op theedoeken en drooggedept.

Ik laat ze vervolgens nog 10-15 minuten op de handdoek drogen. Zoete aardappelfrietjes met een licht krokant laagje Meng hiervoor de gedroogde zoete aardappelstaafjes met 1 theelepel maizena in een kom tot ze licht gepoederd zijn. Er mogen geen brokken of zetmeelnesten zijn. Verwarm de Airfryer ongeveer 10 minuten voor op 190 ° C. Tik zachtjes op de zoete aardappelen en doe ze in het mandje van de Airfryer. Bak de zoete aardappelfrietjes ongeveer 15 minuten. Schud het mandje om de 5 minuten goed zodat de frietjes mooi gelijkmatig geroosterd worden. Giet vervolgens de zoete aardappelfrietjes uit het mandje terug in de kom en meng goed met 1-2 eetlepels olijfolie en twee snufjes zeezoutvlokken.

Verlaag de temperatuur in de Airfryer naar 150 ° C. Leg de frietjes terug in het mandje en frituur nog 5-8 minuten tot ze gaar en krokant zijn. Tussendoor nog een keer schudden. Serveer daarna direct. Een geweldige toevoeging is als je 1 fijngehakt teentje knoflook, wat versgehakte rozemarijn of tijm en 1 el vers geraspte Parmezaanse kaas mengt met de voorgebakken frites voor het tweede frituren. En besprenkelde het daarna met wat ervan.