De prijzen van een alarmsysteem kunnen erg uiteenlopend zijn, de prijsopbouw is eigenlijk heel erg afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij aan bijkomende accessoires en het modeltype. Wanneer je kijkt naar de prijs voor het beveiligen van een gemiddeld huis zal de prijs tussen de €1.000 en €2.000 liggen met installatiekosten al berekend. Wanneer je bijvoorbeeld meer detectoren, een camerabewakingssysteem erbij wil of andere extra’s betaal je daar dus ook meer voor. Wanneer je bijvoorbeeld kiest voor een alarmsysteem welke gekoppeld is aan een meldkamer zal je hoogstwaarschijnlijk ook nog een maandelijks bedrag betalen. 

Verschillende alarmsystemen

Om je wat meer informatie te geven over de verschillende alarmsystemen en veel voorkomende in huizen en kantoren zullen we deze hieronder toelichten. 

Standaard alarmsysteem met detectoren en sirenes

De standaard uitvoering van een alarmsysteem bestaat uit een detector en een sirene. De detector heeft uiteenlopende mogelijkheden, zo zijn er bepaalde sensoren die reageren op bewegingen in een ruimte maar er zijn ook sensoren die afgaan wanneer er een raam of deur geopend wordt. Dit zijn zogenaamde raam- en deurcontacten. Naast verschillende mogelijkheden voor de detectoren zijn er ook verschillende mogelijkheden voor de sirene, er zijn bijvoorbeeld binnen- en buitensirenes. Maar er bestaan ook stille alarmen, die sturen wel een signaal naar de meldkamer maar geven geen hard geluid. 

Alarmsysteem met camerabewaking

Wanneer je graag wat meer veiligheid wil kan je kiezen voor een alarmsysteem met een camerabewaking. Wanneer de camera’s beweging detecteren beginnen ze beelden te maken. Wanneer de beelden opgenomen worden biedt je jezelf meer zekerheid over wat er in de woning gebeurt tijdens je afwezigheid. 

Alarmsysteem met meldkamer

Je kan ook kiezen voor een alarmsysteem welke gekoppeld wordt aan een meldkamer. Wanneer het alarm afgaat wordt de meldkamer ook op de hoogte gebracht, vanuit daar wordt ingeschat wat voor stappen ondernomen moeten worden. Dit kan zijn het inschakelen van een beveiligingsdienst of het inlichten van hulpdiensten. 

Alarm uitbreiden met extra’s

Wanneer je bijvoorbeeld vindt dat je standaard alarminstallatie te weinig detectoren heeft kan je dit systeem uitbreiden met meerdere detectoren. Toch is dit niet de enige extra die mogelijk is voor je alarm, deze lichten we graag wat verder toe. 

  • Afstandsbediening; de alarminstallatie kan vaak bedient worden via een centraal bedieningspaneel maar een afstandsbediening is hierbij ook een optie. Hierdoor kan het gebruiksgemak van de installatie aanzienlijk verhoogt worden. 
  • Koppeling met een domoticasysteem; dankzij domotica kunnen heel wat dingen in je huis vereenvoudigt worden. Denk hierbij aan het automatisch sluiten van je rolluiken wanneer het te warm wordt in huis of het bedienen van de verlichting op afstand. Bij een alarm kan ook domotica geïntegreerd worden, je kan dan het alarm bedienen via een bedieningspaneel. Daarnaast kan je dan ook het alarm van afstand in- of uitschakelen of bijvoorbeeld beelden van je bewakingscamera bekijken via je tablet of smartphone.