Gezond

Lees de krant, kijk het journaal: voedselschandalen te over. De gezondheid van de mens wordt in toenemende mate negatief beïnvloedt door de situatie van het milieu, de onveiligheid van ons voedsel en niet in de laatste plaats door ongezond gedrag. Veel mensen willen anders en weten dat het anders kan. Maar zij missen de kennis, de vaardigheid of het duwtje in de rug om over te stappen naar een gezondere levensstijl. Wij willen u daarbij helpen. Daarom bieden wij deze cursus gezond koken aan. Er wordt uitgebreid persoonlijk advies gegeven en er is veel ruimte voor vragen.

Wat is gezond?

Elk lichaam heeft een eigen gevoeligheid. Het is duidelijk wat ongezond is: te veel, verzadigde vetten, suiker, fast-food, roken, te weinig bewegen, in de stad leven. Voor de een is paprika gezond, terwijl de ander er misselijk van wordt. We pretenderen geen gezondheidssekte te zijn, maar willen u slechts begeleiden op uw weg naar een gezondere levenswijze. Er zijn verschillende manieren om te ontdekken wat voor ù gezond of ongezond is. Lichamelijke klachten houden vaak verband met een ongezonde levenswijze en ongezond eten is daar één belangrijke pijler van. Bij onze cursus komt de oorzaak van voedselvoor- en afkeuren aan bod, zowel als de eigen gevoeligheid ontwikkelen om te ontdekken waarom het ene voedsel beter geschikt voor je is als het ander. Er wordt o.a. gebruik gemaakt van de kinesiologie.

Natuur

Het contact met de natuur zijn veel mensen kwijt. Vanuit het huis kijken ze naar buiten, het is bewolkt, men zou kunnen denken: “bah, wat een snertweer”. Maar eenmaal buiten in de wind wandelen heet het: “lekker uitwaaien”. Om de activiteiten binnenshuis te combineren met in beweging zijn in de frisse lucht, hebben wij deze weekenden/weken georganiseerd. Het gebied is een paradijsje voor wandelaars. Los van de kookworshops is het een heerlijk gebied om een weekendje te verblijven. We kunnen bijv. kruiden en groenten in de natuur gaan plukken (afhankelijk van het seizoen) en die verwerken in de (biologische) maaltijden. We kunnen ook ’s ochtends eerst gaan wandelen en dan onderweg lunchen. ’s Middags gaan we dan gezellig samen het eten maken. U leert niet alleen gezond koken, maar u bent er ook nog eens lekker uit. Er zal verrassend gekookt worden, let u maar eens op.

Het weekeinde

We wandelen een paar uur. Afhankelijk van de verschillende behoeften korten we wandelingen in of verlengen ze. De maaltijd maken we gezamenlijk. Deze zal geen vlees en geen suiker bevatten. We putten uit de keukens van alle landen. De maaltijd kan bijv. vegetarisch, veganistisch, ayurvedisch, moerman, montignac, glutenvrij, macrobiotisch of anders zijn. We proberen rekening te houden met ieders interesse. Geef daarom bij je aanmelding op wat jij graag wilt leren. Er zal gelegenheid zijn om vragen te stellen. Er wordt gekeken naar jouw individuele voedingsbehoefte. Ook gaan we via kinesiologie en een auratest bekijken welke voeding bij jou past. Tevens krijg je informatie over de spirituele voor-en afkeur van voedsel.