Wie op zoek is naar een tuinbank, wordt letterlijk overladen met aanbiedingen. Hier is een beknopt overzicht van welke materialen er beschikbaar zijn, waar u op moet letten bij reiniging en onderhoud, en een globaal overzicht van welke modellen en stijlen beschikbaar zijn.
De kenmerken van een goede tuinbank
Het is een meubelstuk dat lang mooi moet blijven en waar het prettig zit. Een tuinbank moet daarom vooral stabiel en weerbestendig zijn. Het moet passen bij uw eigen tuinontwerp en uitnodigend zijn. Voordelen en nadelen van materialen
Metaal en ijzer
Tuinbanken van metaal of met een ijzeren frame zijn bijzonder duurzaam. Ze zijn weerbestendig bij regen, sneeuw en intens zonlicht, wat niet mag worden onderschat. Dit meubel is vooral stabiel. Eenvoudig onderhoud is ook een voordeel. Omdat ze alleen worden schoongemaakt door ze af te spuiten of af te vegen. Verder onderhoud is niet nodig. Mocht het lang mooi blijven, dan is het beter om in de winter droog te staan. In principe is het metaal beschermd tegen roest. Mochten er toch krassen en roest ontstaan, dan kunnen deze eenvoudig worden behandeld met roestverwijderaar en corrosiespray. Metaal blijft vrij koel aanvoelen en is meestal verkrijgbaar in koele kleuren.
Riet en gemaakt van poly rotan
Deze kunststoffen zijn wind- en weerbestendig. Ze mogen echter niet worden belast als de temperatuur onder nul is, anders bestaat er kans op beschadiging. Deze tuinbanken kunnen in de winter beter afgedekt worden. Schoonmaken is heel eenvoudig: met een vochtige doek of een zachte borstel. Op deze manier worden individuele strengen niet beschadigd. Deze zijn echter vrij gemakkelijk en zo onopvallend mogelijk te verlijmen.
Natuurlijkheid dankzij hout
De onverslaanbare tuinbank in nr. 1 voor optiek en natuurlijkheid is een tuinbank van hout. Ze zijn ook verkrijgbaar in wit of gekleurd, maar de kleur van het gebruikte hout heeft de voorkeur. Dankzij de etherische oliën in teak of robinia is uitgebreide zorg niet vereist. Eik is ook een populair hout en is niet zo gevoelig voor weersveranderingen. De belangrijkste vraag die rijst is: is patina wenselijk of niet? Als u maatregelen wilt nemen tegen het vergrijzen van de tuinbank, olie deze dan in. Minstens twee keer per jaar. Reinig vooraf goed om het vuil niet in het hout vast te houden. Gebruik hiervoor een milde zeepoplossing en laat deze vervolgens drogen. Kies in het beste geval een olie met kleurpigmentatie van de houtsoort en zonder oplosmiddelen. De “gebruikte” look in zilvergrijs is altijd trendy. Pas op bij overwintering met beschermhoezen: ze zijn geschikt voor bescherming tegen vuil, maar vochtig hout eronder kan snel gaan schimmelen.
Bekleding
Extra kussens zijn ook verkrijgbaar zonder recept bij de bank. Hier moet u op weerbestendig materiaal letten. Anders telt alleen de optiek en, indien mogelijk, vooraf de zitplaatsen testen om het comfort te testen.
Modellen en stijlen
Wat als eerste in het oog springt, is de uitstraling van een tuinbank. De vraag rijst, past het model in uw eigen tuin? De meeste banken zijn verkrijgbaar in vergelijkbare afmetingen en bieden plaats aan 2 volwassenen of drie kinderen. Als u het heel eenvoudig vindt, kunt u kiezen voor het “bank” -model, zonder rug- of zijsteunen. De variant die vaak op wandelpaden wordt aangetroffen, is iets aangenamer voor langer zitten. Twee stukken boom dienen als voet en een gekapte boom als zit- en rugleuning. Buitengewone tuinbanken bieden extra functies. Dit kan bijvoorbeeld een klep onder de zitting zijn om kussens in op te bergen. Er zijn ook versies met een kleine geïntegreerde tafel. Bij andere modellen zijn de zijdelen uitklapbaar en kan de bank omgebouwd worden tot ligbed. Als u op zoek bent naar een tuinbank, heeft u keuze te over. Materiaal, vorm en functie moeten worden geselecteerd op basis van uw wensen of uw eigen behoeften.