Vloerverwarming

De vloer als “radiator” geniet al jaren een grote populariteit, omdat vloerverwarming alleen lage aanvoertemperaturen nodig heeft en geen radiatoren. Maar veel bewoners zijn niet tevreden over de oppervlakteverwarmers.

Theorie en praktijk van vloerverwarming

Geen twijfel mogelijk, de heaters hebben voordelen en deze hebben uiteindelijk geleid tot de keuze om de vloer als warmtebron te gebruiken. De lage aanvoertemperaturen die oppervlakteverwarmingen vereisen, zijn vooral interessant in combinatie met warmtepompen of zonnesystemen. Verwarmen is aangenaam, althans in theorie, omdat warme lucht over het hele oppervlak van de vloer opstijgt. Dit leidt tot lagere luchtstromen dan bij radiatoren, waarvan de warmte door een constante luchtcirculatie wordt verdeeld. Toch houdt vloerverwarming ook het stof in suspensie.

In kleine appartementen is vloeroppervlak zeldzaam. Er zijn geen grote vrije ruimtes waardoor veel te kleine ruimtes vaak overblijven om de ruimte voldoende te verwarmen. Daarnaast heeft elk tapijt invloed op het verwarmingsvermogen. Een feit dat in theorie zelden wordt overwogen. Uiteindelijk verdwijnt in de praktijk een deel van de energie in de vloer. Het wordt warm, maar de kamer blijft koel.

Moeite met reguleren

Vloerverwarming op de juiste temperatuur zetten is ongeveer net zo eenvoudig als het stilleggen van een oceaanstomer. Natuurlijk kunnen de motoren snel worden gestopt of kan een stuwkrachtomkering worden gestart. maar de reus gaat door. Overgezet op ruimteverwarming: het is gemakkelijk om de temperatuur en het debiet te regelen, maar de kamertemperatuur duurt uren om te veranderen. Bij constante buitentemperaturen is dat nauwelijks een probleem. Eenmaal ingesteld, handhaaft de vloerverwarming onder deze omstandigheden een ingestelde temperatuur. Het ziet er anders uit als de temperaturen in de loop van de dag flink schommelen. ’s Ochtends en ’s avonds is het erg koud met 0° tot 10°, rond het middaguur is het buiten zomers warm. Bij paneelverwarmers betekent dit vaak ’s ochtends en’ s avonds vriezen, maar van ’s middags tot ’s middags zweten.

Infrarood verwarming lost het probleem op. De vloerverwarming zorgt voor een kleine hoeveelheid warmte die voldoende is om te zorgen dat het tijdens de lunch niet te koel is in het appartement. De hittegolfverwarming verwarmt de kamers ook in de koele ochtend- en avonduren.

Verwarming in de overgangsperiode

Gezien de constant stijgende energieprijzen aarzelen de meeste mensen om de centrale verwarming aan te zetten of om te schakelen van zomer- naar winterwerking. Ze rillen van de kou, snakken naar warmte, maar de gedachte aan stookkosten doet ze slepen. Vaak zijn er maar een paar kamers waar het te koel is, bijvoorbeeld ’s ochtends in de badkamer. In deze situaties heeft het nauwelijks zin om met vloerverwarming te verwarmen. Wie na drie tot vier koude dagen de machine start, ervaart maar al te vaak dat er een nieuwe warme periode aanbreekt. De nu bestaande warmte van de vloer is zelfs vervelend. Een economisch haalbaar alternatief is om het gebruik van de vloerverwarming te beperken tot de maanden dat het constant koud is. Meestal is het de tijd van begin november tot april. In de overige maanden zorgt infraroodverwarming alleen voor warmte wanneer er daadwerkelijk behoefte aan is.

Bespaar kosten door zuinige bijverwarming

Elektriciteit is duurder dan gas en natuurlijk hebben warmtepompen maar een fractie nodig van de energie die ze uitstoten. Toch is bijverwarming met infrarood de moeite waard.

Een bestaande vloerverwarming vervangen

Deze optie is alleen in uitzonderlijke gevallen nuttig, bijvoorbeeld als het bestaande verwarmingssysteem significante gebreken vertoont. Voor een grondige renovatie gelden dezelfde criteria als voor een nieuwbouw. Als de vloerverwarming de energie haalt uit thermische zonne-energie of een warmtepomp, dan verwarm je er momenteel zuinig mee. Met deze opstelling is het alleen zinvol om infrarood verwarming aan te schaffen voor kamers en badkamers die zelden worden gebruikt, omdat deze sneller warmte geeft dan vloerverwarming. Bij gebruik met centrale- of stadsverwarming kunt u overwegen om per ruimte een IR-paneel aan te schaffen, zodat u deze in de overgangsperiode kunt gebruiken. Deze keuze betekent meer comfort en bespaart stookkosten omdat de hoofdwarmtelevering alleen wordt gebruikt als er regelmatig warmtevraag is. Er moet met name rekening worden gehouden met het feit dat de huidige klimaatverandering de behoefte aan verwarming verandert. Veel zomers hebben af ​​en toe extreem koele dagen en de herfst en lente zijn behoorlijk warm. Dit betekent dat in de toekomst de behoefte aan verwarmingsenergie steeds meer zal fluctueren. Infraroodverwarming houdt hier rekening mee, andere verwarmingssystemen, met name vloerverwarming, zijn te omslachtig om aan deze eisen te voldoen.

Vloerverwarming voor nieuwe gebouwen

Als wordt besloten welk verwarmingssysteem in een nieuwbouw moet worden geïnstalleerd of bij een grondige renovatie van een oud gebouw, moeten de aanschafkosten worden meegenomen. Zoals gezegd is verwarmen met thermische zonne-energie of een warmtepomp goedkoop, mits deze warmtebronnen al voorhanden zijn. De deskundige spreekt van “verzonken kosten”. Simpel gezegd, wanneer de warmtepomp is geïnstalleerd, zijn alleen de huidige bedrijfskosten van belang. Of je hem nu voor verwarming gebruikt of niet, je hebt de installatiekosten betaald. Bij de beslissing zijn ook de aanschafkosten van belang. Meestal worden deze verdeeld over een periode van 10 jaar en toegevoegd aan de exploitatiekosten. De kosten voor 10 jaar verwarming inclusief de aanschafkosten zijn relevant. Een warmtepomp kost ongeveer drie keer zoveel als infrarood verwarming. Dit gegeven betekent dat verwarmen met een warmtepomp ongeveer twee keer zo duur is als verwarmen met hittegolven. Bij het alternatieve zonnesysteem zijn de aanschafkosten minder belangrijk dan de mogelijkheid om in plaats van warmte elektriciteit van het dak te halen. Uiteraard levert het dak in de zomer meer energie dan in de winter. Uw zonnesysteem zal u dus het grootste deel van de warmte leveren wanneer u deze niet nodig heeft. Maar elektriciteit is in elk seizoen nuttig. U kunt er bijvoorbeeld in de zomer uw e-car mee bedienen of een airconditioningsysteem. Het is daarom logischer om een ​​fotovoltaïsch systeem op het dak in gebruik te nemen. Het bedienen van de vloerverwarming met een gasboiler heeft sowieso geen zin. Gas is een fossiele grondstof die opraakt en de verbranding ervan heeft een grote impact op het milieu. Bovendien zijn de bedrijfskosten voor verwarming op gas aanzienlijk hoger. Als je deze aspecten in ogenschouw neemt, zul je al snel zien dat noch een warmtepomp, noch zonnesystemen geschikt zijn om je huis zuinig te verwarmen. Vloerverwarming heeft dus geen zin.