Koolhydraatarm is niet zomaar een dieet – koolhydraatarm is een dieet voor de lange termijn en ook een manier van leven. Letterlijk vertaald betekent het “weinig koolhydraten” – en dat is het hele punt. Er zijn talloze vormen van koolhydraatarm – van langzame koolhydraten tot geen koolhydraten. In principe moet u witte suiker en witte bloem echter zoveel mogelijk vermijden. Dit betekent dat koolhydraten worden vervangen door gezondere, zogenaamde langketenige koolhydraten (-> volkorenproducten en alternatieven voor tarwebloem, zoals spelt of rogge) of helemaal weggelaten worden – suiker wordt vervangen door alternatieve zoetstoffen zoals xylitol, erythritol of stevia of ook weggelaten.
Om suiker en witte bloem zoveel mogelijk te vermijden, is het helaas niet voldoende om zonder snoep te gaan. Omdat we het grootste deel van de suiker consumeren via afgewerkte producten en industrieel bewerkte voedingsmiddelen. Daarom vertrouwt low carb op vers bereide maaltijden. Het voedsel dat we kopen moet van de hoogste kwaliteit zijn, regionaal en seizoensgebonden. En duurzaam geproduceerd. Vlees moet daarom afkomstig zijn van dieren die uitsluitend met gras zijn gevoerd en door een regionale boer zijn grootgebracht.
Dit geldt niet alleen voor vlees, maar natuurlijk voor al het voedsel dat op je boodschappenlijstje staat. De klassieke voedselpiramide wordt zo veranderd dat groenten en fruit de basis vormen, gevolgd door eiwitten zoals vlees, vis, gevogelte, eieren en zuivelproducten en gezonde vetten. Alleen dan komen koolhydraatarme koolhydraten binnen (of helemaal niet).
Waarom koolhydraatarm?
Waarom leven zoveel mensen tegenwoordig op een koolhydraatarm dieet? Nou ja, in ieder geval sinds Atkins, heeft de koolhydraatarme beweging gestaag fans gewonnen en is uitgegroeid tot een echte trend. Het is modern en trendy om gezond te eten, fit te zijn en iets goeds te doen voor je lichaam – koolhydraatarm wordt ermee geassocieerd en maakt daarom deel uit van dit gezondheidsconcept. Er zijn nu steeds meer wetenschappers die een vetrijk dieet adviseren omdat vet je niet dik maakt.
Afgezien van trends, kan een koolhydraatarm dieet gewoon om andere redenen worden gekozen: of je kunt gluten niet verdragen om gezondheidsredenen (zogenaamde coeliakie) of in het algemeen geen koolhydraten (metabolisme: eiwit- en vettype), of je eet koolhydraatarm om verlies gewicht. Het is nu wetenschappelijk bewezen dat een eiwitrijk dieet kan helpen om af te vallen.
Eiwitten en vetten houden je lang verzadigd en houden de bloedsuikerspiegel constant laag, waardoor de onbedwingbare trek vermindert. Met koolhydraatarm heb je ook een psychologisch voordeel: Doordat je theoretisch zoveel qua hoeveelheid en calorieën kunt eten tot je vol zit, eet je eigenlijk minder, aangezien eiwitten en vetten je sneller en langer vol maken.
Wat zijn tekenen dat ik beter zou kunnen rijden met koolhydraatarm?
Er zijn mensen die koolhydraten en vetten niet op dezelfde manier verwerken als anderen. Zo zijn er sommigen die niet moe zijn na een bord pasta, lang vol zitten na een fruityoghurt en geen grote hoeveelheden vet verdragen. Na eiwitrijke maaltijden zonder veel koolhydraten, zit je niet lang vol en word je snel moe. Dit komt overeen met een klassiek type koolhydraten. Maar er is ook precies het tegenovergestelde: mensen voor wie één stuk brood niet genoeg is, maar er drie moeten eten om vol te zijn.
Het probleem is dat deze drie sneetjes brood niet lang meegaan en dat de honger na korte tijd weer opkomt. Meestal kan het er als volgt uitzien: Als koolhydraatarm ontbijt is er melk met ontbijtgranen of brood met jam. Twee uur later kondigt de hongerige eetlust zich aan. Daar is een appel. Een half uur later heb je weer honger. Je vecht je er doorheen tot de lunch. Kort voor twaalf ben je echt wankel en zwak. Omdat je zo hypoglycemisch bent, merk je tijdens de lunch niet eens of je al vol zit. Je wilt gewoon eten, zodat het beven stopt en het lichaam eindelijk tevreden is. Meteen na een royale lunch heb je zin om iets zoets te eten.
Een of twee uur later moet je echter oppassen dat je niet met je hoofd op het tafelblad stoot omdat je zo moe bent. Niet in slaap vallen is een hele uitdaging. Misschien ben je vandaag dapper en kun je zonder tussendoortje eten. Maar zelfs dan moet je oppassen dat de tremoren en hypoglykemie niet terugkomen. Er is dus een vroeg diner, want je kon er niet meer tegen. Na het eten mis je iets, maar het maakt niet echt uit, je voelt je niet helemaal vol en hebt zin om tussendoortjes of snoep te snacken.